Gestolen

Posted on 1 april 2015

2


Als het 1 april is, moet je bij alles wat geen grap is zeggen dat het geen grap is. Dat is traditie. Dus: dit is geen grap. Was het wel een grap, dan was het een slechte.

Met rommelende onderbuik deel ik mede dat de bus van Martin is gestolen. Martin is een Toonderiaanse verschijning met een gehoorapparaat en een taalvaardigheid waaraan menig collega in mijn vakgroep Nederlands niet kan tippen. Hij werkt op onze school als – ja, wat doe je eigenlijk, Martin? – en daarnaast is hij de man die regelmatig onder de vlag van Stichting Kinderhuis Bodzewo naar verschillende kinderhuizen in Polen rijdt, met de bus die nu gestolen is. De bus is dan afgeladen met kleding, fietsen, meubels, aardappels en andere zaken. Hij zat trouwens ook tot de nok toe vol toen hij gisteren werd ontvreemd.

Martin ís Stichting Kinderhuis Bodzewo. En dat is hij al heel lang, de Poolse kinderen én verzorgers dragen hem op handen. Tot voor kort had Martin een andere bus, eigenlijk meer een vrachtwagentje, maar die was tot op de laatste vezel versleten. Via allerhande sponsor- en andere acties werd, met hangen en wurgen, genoeg geld bij elkaar geschraapt om de ex-huidige bus te kopen. Hij had hem nog maar net, de bestickering van Jako Bouwmachines zit er nog op. En nu heeft hij hem al niet meer.

In mei gaan we weer met een deel van vwo-4 naar Polen, om aldaar de maatschappelijke stage te vieren: bedden en ander slaapkamermeubilair vervangen, schuttingen verven, tuinen weelderig beplanten én sociale activiteiten ondernemen met de jeugdige bewoners, veelal kinderen van zware alcoholisten, soms ook wezen. Ter voorbereiding staat een flink aantal ritten op het programma, want alle benodigdheden komen daar niet vanzelf. En zonder de bus komen ze er helemaal niet.

Waar hebben de schavuiten onrechtmatig de smerige handen op weten te leggen? Welnu: een Mercedes-Benz met de exotische handelsbenaming 903.6 313CDI, bouwjaar 2006 en getooid met het kenteken 97-BX-VN. Een kleine tweeduizend kilo schoon aan de haak, dank u wel. Rondom reclame voor eerdergenoemde onderneming in bouwmachines, maar daar heeft Martin verder niets mee van doen.

Om een kort verhaal lang te maken: die bus moet terug. Zonder die bus is er geen Stichting Kinderhuis Bodzewo. Zonder die bus is er geen maatschappelijke stage. Zonder die bus zijn er geen nieuwe bedden, nieuwe kasten, nieuwe planten, lachende gezichten. Zonder die bus blijven alle kleren, fietsen, meubels en aardappels hier.

RTV Dordrecht heeft al aandacht aan de zaak besteed en meteen maar weer de naam van de school verhaspeld, zoals altijd. Vanavond om 22.30 uur wordt de kwestie besproken in Hart van Nederland. Normaal kijken we vanzelfsprekend niet naar SBS6, maar voor dit goede doel maken we graag een uitzondering. De gordijnen hermetisch gesloten, dat natuurlijk wel.

En ga nu niet zeggen dat de bus, nu hij is gestolen, hoe dan ook naar Polen rijdt. Misschien is het zo, misschien niet, maar die – verder niet aan 1 april gerelateerde – grap heb ík nu al gemaakt.

bus

NASCHRIFT: Er is een nieuwe bus!

image

Posted in: Polska