Jammer

Posted on 24 februari 2015

0


“We zijn hier om jou te helpen als jouw Xperia beschadigd is,” lees ik tijdens mijn Google-tocht naar Xperia Support, de helpdesk voor het nieuwste smartphonedrama van Sony. Nadat ik het nummer heb ingetoetst, krijg ik te horen dat het gesprek wordt opgenomen ten behoeve van interne kwaliteitsborging en dat mijn tevredenheid voor Sony van groot belang is.

Je zal er maar werken.

Eigenlijk heb ik een beetje medelijden met Patrick. Hij verontschuldigt zich voor zijn lompe collega, die zojuist I (17) te woord heeft gestaan. I heeft namelijk een Sony Xperia Z3 Compact en deze smartphone is zó smart dat hij barsten in zijn eigen glas aanbrengt. Technologische zelfmutilatie. Eerst een breuk over de volle breedte van de achterkant, twee weken na aankoop, al snel gevolgd door een web van kleine barstjes. Drukschade, volgens de meneer van de plaatselijke KPN-winkel, dus geen garantie. Daarna, anderhalve week geleden, een vlijmscherpe diagonaal, bijna niet zichtbaar maar wel fataal voor de werking van het aanraakscherm.

Inmiddels is bekend, dankzij consumentenprogramma Radar, dat veel meer Z3-eigenaren te maken hebben met spontane scheuren en breuken. Zoiets was ook al het geval met één van de voorvaderen, de Xperia Z, wat Radar de vraag ontlokt of Sony zijn Xperia-gebruikers wéér laat barsten. De meneer van de KPN-winkel piept nu een andere melodie: hij heeft er het volste vertrouwen in dat Sony de telefoon onder garantie zal repareren en stuurt hem op. Eind goed, al goed!

Of niet, natuurlijk. De Z3 is onderzocht in het reparatiecentrum van KPN. ‘Onderzocht’ betekent waarschijnlijk: “Hé, kijk nou, barsten. Druk- dan wel valschade! Volgende!” En húp, door naar Sony, die er een prijskaartje van € 338,80 aan hangt.

Dus nu heb ik – op aanraden van de nog altijd beangstigend optimistische KPN-meneer – Patrick aan de lijn, die mijn tevredenheid van groot belang acht en er is om mij te helpen als mijn Xperia is beschadigd. I heeft al een poging gewaagd bij Patricks lompe collega, maar die lompheid zat het gewenste resultaat in de weg. Nu mag Patrick het oplossen en in één moeite door onze clientèle veiligstellen.

Helaas. Patrick – de naam zou gefingeerd kunnen zijn, ik weet het eigenlijk niet meer – komt niet verder dan veel dingen jammer vinden. Hij vindt het jammer dat KPN ons verkeerde adviezen heeft gegeven, waardoor we de telefoon niet meteen bij de eerste schade hebben laten opsturen, want dan hadden ze het natuurlijk géén val- of drukschade gevonden. Logisch. Hij vindt het jammer dat een schoolmeisje van 17 nu voor torenhoge kosten komt te staan. Hij vindt het jammer dat Sony waardeloze troep maakt. Dat wij nooit meer een Sony kopen. Dat misschien niemand meer een Sony koopt. Hij zal het ook wel jammer vinden dat hij dan straks geen werk meer heeft.

Hij vindt het jammer, maar hij doet niets. Hij mág waarschijnlijk niets doen. Dat vindt hij misschien ook jammer.

Wij vinden het in ieder geval héél jammer. Totdat we tóch maar even Apeldoorn hebben gebeld. Binnen tien minuten is het geregeld.

Posted in: Consumentenleed, Tech