Lijstje

Posted on 25 juni 2012

2


Het valt niet mee om intellectueel te zijn. Je… wacht even, wat een kutwoord. Opnieuw.

Het valt niet mee om hoger opgeleid te zijn. Je moet… nee, ook niet ideaal. Er was een tijd dat ik alleen een mavodiploma had. Nog één keer dan.

Het valt niet mee om, al dan niet terecht, te menen tot het intelligentere deel van de bevolking te behoren. Je hebt verantwoordelijkheden. Je moet aan standaarden voldoen. Je mag bepaalde zaken wel leuk vinden en bepaalde zaken niet. Je moet je, kortom, houden aan Het Lijstje.

Op Het Lijstje staan de dingen en mensen waar je, als interessanterig persoon, op neer moet kijken. Wat op Het Lijstje staat is prima voor het gepeupel, maar niet voor jou. Het probleem is: ik kan Het Lijstje nergens vinden. Ik heb me suf gegoogeld, ik heb het op Twitter gevraagd. Geen spoor van Het Lijstje. Het is dus, vermoed ik, een Ongeschreven Lijstje.

Wat staat er zoal op Het Lijstje? Ja, dat weet je, of dat weet je niet. In de top tien staat, bijvoorbeeld, Senseo. Dat is zo’n handig koffiezetapparaatje waarmee je in een handomdraai een kopje koffie zet. Niet een pot koffie, nee, een kopje. Je doet er een zogenaamd padje in, te koop bij de ALDI. En voor je het weet staat er een dampend kopje koffie voor je neus.

Zelf drink in geen koffie, maar mijn vrouw – ook niet de minste, qua herseninhoud – zweert bij haar mokka uit de Senseo. Daar praten we met niemand over, want Senseo is makkelijk, goedkoop, niet Italiaans, je hoeft niet zelf je bonen te plukken en het staat op Het Lijstje. Als het niet goed genoeg is voor George Clooney, dan is het ook niet goed genoeg voor ons.

Ook een hoge: IKEA. Daar hebben ze meubels en andere woondingen die – ja, het is ongehoord! – vrolijk, fris, modern, handig én goedkoop zijn. Die meubels neem je zelf mee naar huis, daar komt geen personeel aan te pas, en je zet ze zelf in elkaar. Dan kan je op je vingers natellen dat er áltijd precies genoeg schroeven, bouten en pluggen in het zakje zitten en dat de bouwinstructie, zeker voor iemand met een diploma, in de juiste volgorde laat zien wat je moet doen. Logisch dus dat het Zweedse meubelwarenhuis hoog scoort op Het Lijstje.

Dan heb ik het nog niet eens over personen gehad. Maar als je, bijvoorbeeld, een Nederlandse zangeres bent van wie ze ook in het buitenland vinden dat je mooi kunt zingen, dan sta je er gegarandeerd op.

Als je Het Lijstje overtreedt, als je tóch naar IKEA gaat, waar je zomaar iemand zou kunnen tegenkomen, dan verdient het aanbeveling om hier vooraf een opmerking over te maken op Facebook, waaruit blijkt dat je het enorm tegen je zin doet. Zodat je ‘vrienden’ daar verontwaardigd op kunnen reageren. Want die komen daar natuurlijk nooit. Ja, hooguit om ‘ideeën op te doen’.

O ja, Facebook. Staat in de top drie. Minstens.

Getagd: , ,
Posted in: Consumentenleed