Droga

Posted on 24 mei 2012

0


Paweł heeft FAS, Foetaal Alcohol Syndroom. Je kan het zien: zijn ogen zijn raar, hij heeft geen snotgeultje, zijn oren zitten lager. “He’s a bit slow,” zegt Benon, een vriendelijk understatement dat hij vaker gebruikt voor verstandelijke handicaps. Er is nog een heleboel aan de hand met Paweł en dat heeft hij te danken aan zijn moeder, die tijdens haar zwangerschap hard bezig was zich dood te drinken. Dat is haar inmiddels gelukt. Zijn vader ook.

Kacper komt uit een gezin van veertien kinderen. Ook zijn moeder was alcoholist, en de verleden tijd in deze zin betekent niet alleen dat ze gestopt is met drinken, maar ook met al het andere aardse. Vader is kwijt. De veertien kinderen zitten verspreid over kindertehuizen in heel Polen. Hier zitten er twee. Kacper is de enige van het gezin die niet “slow” is. Dat dan wel.

Kuba is zestien en moet binnenkort naar de gevangenis. Hij heeft té veel uitgevreten om het nog op een andere manier op te lossen. Hij gaat niet meer naar school, had een aardig baantje als monteur maar kwam daar niet meer opdagen. Toch is Kuba een harde werker, hij is een van de bewoners die regelmatig spontaan onze kinderen helpt met het zware werk. Je hoeft niet goed te kijken om te zien dat hij dat ook doet om zijn bijna onstuurbare woede kwijt te raken. Woede die zó veel kinderen hier hebben.

Dit zijn nog maar een paar van de kinderen voor wie onze leerlingen uit vwo 4 zich afbeulen in de hete zon. Een enorme berg zware straatstenen hebben ze verplaatst, bijna onvermoeibaar en strak georganiseerd. Een flink stuk van de tuin hebben ze afgegraven, omdat er een parkeerplaats moet komen. Vele kruiwagens zand zijn achterin gestort.

Dit moet allemaal van de gemeente. De bestrating in de tuin is te grillig, dat is gevaarlijk voor de kinderen. Deze week moet het geëgaliseerd zijn, anders moet het huis dicht. Daarom doen wij dit, want als ze het moeten laten doen, kost dat veel geld. Geld dat ze niet hebben.

De werkelijkheid is dat Wolsztyn van het kindertehuis, Dom Dziecka Droga, afwil. Het is te duur. Het is schadelijk voor het aanzien. Daarom verzinnen ze onredelijke eisen. Vorig jaar is het al bijna gelukt: eerst waren er twee huizen, nu is er nog maar een.

Het is bijna onmenselijk wat onze leerlingen moeten doen, terwijl het al dagen dertig graden is, maar ze dragen het als ware helden. Op de eerste dag was er nog wel wat gemopper, maar dit zijn intelligente kinderen, ze snappen waarom ze het doen. En ze laten iedereen – de bewoners, de medewerkers én de plaatselijke overheid – zien dat ze het kunnen. Op de eerste dag ronselden de stratenmakers – door de school betaald, om de boel ‘in goede banen te leiden’ – voor incidentele zware klusjes alleen jongens, maar dat durven ze nu niet meer.

‘Droga’ betekent ‘weg’. De weg naar een beter leven, hopen we, die – als het aan ons ligt – voorlopig niet ophoudt.

Posted in: Onderwijs, Polska