Ex-helden

Posted on 17 november 2011

1


Ja, XS4ALL. Dat was wat. Rebellen, pioniers die het wereldwijde web naar de gewone man brachten. Daar wilde je bijhoren. Jaren voordat XS4ALL mijn woonplaats bediende reed ik al mee op de strijdwagen die het opnam tegen The Church of Scientology. Waar het precies om ging weet ik niet eens meer, maar het had iets te maken met schrijfster Karin Spaink en een rechtbankdocument dat niet online gezet mocht worden. En we deden het lekker toch. Spannend hoor.

De kleine lokale provider Metropolis, die zelfs een brief van de advocaten van Scientology heeft mogen ontvangen waarin werd gesommeerd mij te sommeren het document te verwijderen – wat ik natuurlijk deed, zo ben ik dan ook wel weer – werd opgeslokt door World Online. We weten allemaal hoe het daarmee is afgelopen. World Online ging op in Tiscali, van waaruit ik terechtkwam bij chello – zonder hoofdletter, ja – dat weer UPC werd. Ik hoefde niet meer met een telefoondraadje te pielen om op internet te komen. Maar de dienstverlening van UPC was in die tijd niet best en toen ik dat aan den lijve had ondervonden was er eindelijk XS4ALL.

XS4ALL deelde af en toe een T-shirt uit, dat ik met enige trots droeg. Ik hoorde erbij. De ADSL-verbinding werd steeds een beetje sneller en na een paar jaar kon ik ook mijn vaste telefoon erop aansluiten. Alleen de analoge televisie zat nog bij UPC.

Een paar weken geleden heb ik de stap gewaagd naar digitale televisie van XS4ALL. Alles in één, lekker makkelijk. Ik kreeg er, volgens de website, een harddiskrecorder bij en bovendien het pluspakket – een berg extra zenders en nog een paar dingetjes – drie maanden gratis. Dat kost normaal tien euro per maand.

Misschien gek, maar als iemand mij belooft dat ik product B cadeau krijg als ik product A bestel, dan hoef ik product B toch niet te bestellen? Dus ik vinkte het pluspakket niet aan, ik kreeg het immers drie maanden gratis en daarna zou ik wel zien of ik het al dan niet zou aanschaffen.

Fout. Geen pluspakket. Dus ik bellen, dat ik het pluspakket niet had terwijl ze het hadden beloofd. Met het volste vertrouwen dat ze het zonder morren goed zouden maken. Dat bleek echter technisch onmogelijk, want ik had het bij de bestelling moeten aanvinken. Technisch onmogelijk! In een tijd waarin alles technisch mogelijk is.

Toen heb ik maar een klacht gedeponeerd, in wollige taal en met steekhoudende argumenten in overvloed. Let op: nog steeds vol vertrouwen. Met hetzelfde resultaat: technisch onmogelijk, excuses.

De argumenten werden wolliger en steekhoudender, ik heb zelfs aangeboden om die drie tientjes wel te betalen als ze het aan een goed doel schonken, maar het had geen zin. Men zei nog net niet dat ik dom was – want duizenden mensen deden het wel goed, de grootste drogreden ooit – maar men bedoelde het wel.

Bij XS4ALL is de klant geen koning meer en hij heeft nooit gelijk. Ik wil er niet meer bijhoren.

Posted in: Consumentenleed, Tech