#durftevragen

Posted on 1 januari 2011

0


De vaatwasmachine. De frituurpan. De laptoptas. De eiersnijder. De postcodeloterij. Enkele van de mooiste uitvindingen van de vorige eeuw. Tijdloos, praktisch, onmisbaar. Zulke dingen verzinnen ze niet meer, tegenwoordig.

Of toch wel? De dubbele frituurpan komt in de buurt, maar is het nét niet. En sinds het begin van deze eeuw, het eerste jaar om precies te zijn (2001 dus, niet 2000), hebben we Wikipedia, waar je een antwoord kunt vinden op bijna iedere vraag, maar er zijn nog altijd vragen die onbeantwoord blijven. Dacht ik. Tot ik #durftevragen ontdekte.

#durftevragen is iets toetertechnisch (voor wie niet heeft opgelet: toeter is wat vroeger twitter heette). Heb je een vraag, dan stel je die en je zet er #durftevragen achter. Of voor, tussen, maakt niet uit. Bijna gegarandeerd antwoord. En in het incidentele geval dat je geen antwoord krijgt, stel je de vraag gewoon nog een keer. Ik weet niet zeker of dat mag, dat zou ik eens moeten durven vragen.

Bijvoorbeeld: is het tankstation open op nieuwjaarsdag? Worden politiepaarden na slecht functioneren afgemaakt? Wat is een krakelingfiets? Waarom is Pino bij ons blauw en in andere landen geel? Waar is de afstandsbediening? Zijn muizen doof? Waar komen al die bierdoppen vandaan? Wie is het nieuwe Unoxmeisje? Eigenlijk de vragen die je aan Het Klokhuis of Willem Wever stelde, maar dan moest je afwachten of je ooit antwoord kreeg en het duurde in ieder geval veel te lang.

Het mooie is: je hebt ook altijd iets aan het antwoord. Iemand had zijn Nokia N75 in een taxi in Den Haag laten liggen en vroeg of hij gevonden was. Het antwoord: “Te koop: Nokia N75, gevonden in een taxi in Den Haag.” Geen vraagprijs, maar daar komen ze vast wel uit. En er werd gevraagd waar An der schönen blauen Donau staat in de top 2000. Antwoord: net onder het reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn.

Korte bloemlezing van praktijkvoorbeelden: Is er vanavond iets leuks op tv? Nee, en morgen ook niet. Zal ik er wat van zeggen? Je doet je best maar. Is het al te laat om gelukkig Nieuwjaar te wensen? Hopelijk wel. Zal ik me aankleden of terug naar bed gaan? Geen van beide is ideaal. Wat helpt er tegen een kleine kater? Een grote kater en anders een hond. Wat zijn geborneerde idioten? Sukkels uit Borneo óf randstedelingen die naar Borne zijn verhuisd, daar is nog geen uitsluitsel over. Wie heeft de kerstboom nog staan? O, kut, ik moet de kerstboom opruimen. Is 25 januari op een maandag? In 2016 wel. Is IKEA Groningen morgen open? Je kunt beter naar Barendrecht gaan, veel dichterbij, maar wel gesloten. Wie is nou Nick en wie Simon? #fail. Is #fail net zoiets als #foute #bingo? Duh.

Zie je? Sommige mensen vinden het eng, durven het dus niet te vragen, maar alle andere toeteraars weten: het scheelt gewoon ontzettend veel tijd en ergernis en je algemene ontwikkeling gaat ook nog eens een keer met sprongen vooruit. Net zoals met, inderdaad, de vaatwasmachine.

Posted in: Tech