Aan Harm

Posted on 11 november 2010

1


Yo, amigo, wazzzzzuuuup!?

Check ik vanmiddag mijn inbox, lees ik deze zwaar dope e-mail:

Doe jij op donderdag 25 november hetzelfde als wat ik doe? Ik hoop het wel – want dan zien we elkaar in ’s-Hertogenbosch bij ToTaal 2010, het 2e Nationale Docentencongres Talen van Malmberg. Ik verheug me erop! En jij ook als je zou weten wat ik weet! Maar dat weet je niet, dus kom nou maar gewoon, okee? Er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar en je kunt je nog aanmelden. Doen!

P.S. ToTaal 2010 is een congres voor alle talendocenten, ongeacht welke methode je gebruikt. Dus dat excuus om niet te komen werkt niet!

Ik zeg altijd: RESPECT! En dat heb jij niet, mattie, in ieder geval niet voor mij en mijn collega’s. Wat praat jij? Zit je mij te dissen? Jouw berichtje is geschreven voor groep fokking 8, ik zit niet in groep fokking 8, ik ben 46! Nu ben ik een lauwe gast voor mijn leeftijd, vraag mijn homies, maar ge-je en ge-jij van iemand die ik helemaal niet ken, dat zuigt big time. Zwaar irri! Het valt me eigenlijk mega mee dat je nergens “te gek!” schrijft, zoals volwassenen meestal doen die denken dat ze de taal van de straat lullen.

Ik weet natuurlijk ook wel dat jij Harm Edens helemaal niet bent, swa. De echte Harm Edens zal wel een stoer praatje houden op dat 2e Nationale Docentencongres Talen in ’s Hertogenbosch en daar zal hij wel net zo stoer voor betaald worden ook. Want dat is toch die kerel van de televisie? Die dat zogenaamd satirische programma van de BBC probeert na te doen, eerst bij de grootste familie van Nederland en later bij de commerciëlen, wat niet helemaal – of helemaal niet – lukt? Ik gun hem zijn schnabbel van harte hoor, daar niet van, daar gaat het hier helemaal niet om.

Waar het wel om gaat, is dat ik die bruggers  van mij leer om de toon van hun teksten af te stemmen op het publiek. Formeel, informeel, van die shit, weet je. Dat staat ook in dat relaxte boek waar we mee chillen, van een andere uitgever. Want jullie geven toch ook schoolboeken uit, daar bij Malmberg? Wat staat er dan in dat boek van jullie? Praat tegen de geadresseerde alsof je met hem hebt geknikkerd? Dat belooft wat voor jullie andere boeken. Doen ze dat eigenlijk nog, knikkeren? Of wordt er alleen nog maar gehangen? Ga jij soms tegen ons rappen op dat 2e Nationale Docentencongres Talen in ’s Hertogenbosch?

Dus nee, Harm, of nep-Harm, ik doe op 25 november niet hetzelfde als jij. Boring! Misschien moet jij ook iets anders gaan doen. Een flexe tekstschrijver zoeken, bijvoorbeeld, die wel weet hoe een doelgroep aangesproken moet worden. En dan heb ik het niet over schoolboekjes, want schoolboekjes schuiven voor geen meter, dat weet iedereen. PR, daar heb ik het over. Check http://www.geestschrijver.nl, die gasten zijn de bom, meer zeg ik niet.

Je weet toch? Laterrrrrz!

Posted in: Onderwijs, Taalteleur