Alaaf

Posted on 13 februari 2010

0


Ik kan het blijven ontkennen, maar vroeg of laat komt er toch iemand achter. Ik geef het daarom toe, schoorvoetend: ik heb familieleden die carnaval vieren. Zo, ik heb het gezegd, de eerste stap is gezet. Nu maar hopen dat het geen desastreuze gevolgen heeft voor mijn carrière. Als verzachtende omstandigheid kan worden aangevoerd dat het grootste deel van die familieleden woonachtig is in Brabant, een van de brandhaarden. Mijn kinderen logeren er, dit weekend, over de reden hiervan laat ik me liever niet uit.

Toevallig las ik iets over de trends van dit jaar. Een aanzienlijke groep carnavalsvierders gaat als Michael Jackson verkleed. Logisch, dat was nogal een feestbeest. Een andere hit: de New Kids uit Maaskantje. De wie? Dat is althans wat ik dacht. Iets met Brabantse randgroepjongeren op Comedy Central, zo blijkt. Een matje in de nek – vroeger ook wel tapijtnek of Mario Been genoemd – schijnt te volstaan. Nu wil het geval dat twee van die carnavalvierende familieleden over zo’n matje beschikken, niet voor de gelegenheid maar gewoon altijd en geheel vrijwillig. Die hoeven zich dus niet te verkleden, dit jaar.

Omdat mijn kinderen zich in een van de besmette provincies bevinden, hou ik het nieuws een beetje bij in de digitale krant. Tot mijn grote opluchting zijn er weinig problemen. Hoewel er in Roosendaal wel drie mensen een proces-verbaal kregen omdat ze dreigden de openbare orde te verstoren en niet naar de politie luisterden. Ik stel me daar het volgende bij voor: één van hen, een als Michael Jackson verklede man genaamd Eugene, roept naar zijn maten Berry (matje in de nek) en Charel (Gooise vrouw): “Zullen we de openbare orde een bietje gaan verstoren of nie?” Zodra Berry en Charel, die helemaal niet weten wat ‘openbare orde’ betekent, laten blijken dat ze dat een keigoed idee vinden, worden ze door twee als politieagent verklede mannen overmeesterd en op de bon geslingerd. Wat de pret niet mag drukken, want over een paar weken zal pas blijken dat het echte politieagenten zijn, als de acceptgiro op de deurmat valt. Dus Berry roept, de agenten volledig negerend: “Gaan we die openbare orde nou nog verstoren of wah?”

Maar zijn er wel zo weinig problemen? Het meest opmerkelijke nieuwsfeit: in Bergen op Zoom werd niemand aangehouden. Ja, het staat er. Ik kan hieruit niet anders afleiden dan dat er in alle andere carnavalvierende gemeentes wel iemand is aangehouden. Er staat nergens dat er in Tilburg, Breda, Made, Lage-Zwaluwe, Venray, Boxtel en Zundert niemand is aangehouden. Moet ik me zorgen maken?

Valt wel mee. In betreffend krantenartikel wordt veelvuldig melding gemaakt van wildplassers. Carnaval en wildplassen, dat hoort een beetje bij elkaar. Zonder carnaval geen wildplassen, zonder wildplassen geen carnaval. Het bier moet ergens heen, met een volle blaas is het lastig hossen. Wat doet de arm der wet bij het constateren van een wildplasincident? Beboeten. Negentig euro kost dat. Ik mag hopen dat het geld wordt aangewend om volgend jaar wél voor voldoende legale plasgelegenheid te zorgen.

Posted in: Nu nog actueler