Samson

Posted on 9 oktober 2009

0


We vroegen het ons toevallig hardop af, mijn dochter en ik, toen we een paar weken geleden naar de finale van K2 zoekt K3 zaten te kijken: hoe zou het eigenlijk met Samson zijn? De trouwe viervoetige metgezel van Studio 100-baas Gert Verhulst lijkt wel van de aardbodem te zijn verdwenen. Goed, hij komt zo nu en dan langs op de televisie, maar die afleveringen van Samson & Gert zijn jaren oud, dat zie je meteen aan de nog niet zo vadsige kop van Gert. Wat zou onze welbespraakte mensenvriend uitspoken, tegenwoordig? Werkt hij achter de schermen? Ik kom zijn naam op geen enkele titelrol tegen.

Of is hij wellicht aan lager wal geraakt? Ja, in het roddelcircuit, daar hoor je nog wel eens wat. De roem zou zó zwaar op zijn schouders hebben gerust dat hij, gedreven door drank, paranoia en ziekelijke afgunst, in een spiraal van huiselijk geweld is beland, met een pijnlijke scheiding als onvermijdelijk gevolg. Van de pups bleef hij af, maar die zijn natuurlijk tóch het slachtoffer, zoals dat gaat. De advocaten van zijn teef hebben hem, naar het schijnt, volledig uitgekleed.

De gewezen culthond restte slechts de fles en een leven onder bruggen en de blote hemel. Nog een geluk dat hij, zij het enigszins verhaspeld, de mensentaal beheerst in woord en geschrift, waarmee hij in ruil voor een paar schamele euro’s het winkelende publiek kan vermaken, zodat hij enigszins in zijn onderhoud kan voorzien. Een volbloed bobtail en tóch een straathond. Het kan raar lopen.

Andere bronnen getuigen van zijn bekering tot de reuenliefde, en wel van het onbesuisde soort. Volgens insiders – ik noem Piet Piraat, kabouter Plop – zat dat er altijd al in en werd het hoog tijd dat hij eens uit de kast kwam, maar dit terzijde. Op een schimmige gsm-foto in de Privé zou hij zich, als we het onderschrift mogen geloven, in een Antwerpse darkroom laten nemen door een Mastino Napoletano. Het zou net zo goed Geert Wilders kunnen zijn, dat is van zo’n afstand en met die beeldkwaliteit onmogelijk te zien. Helemaal niet met die gebrekkige verlichting.

En dan zie ik het ineens staan, in de krant. Samson wordt genoemd als nieuwe fractieleider voor de Partij van de Arbeid! De huidige fractieleider, Mariëtte Hamer, heeft het immers bij een flink deel van de achterban verbruid met haar gebrekkige vertolking van Nederlandse chansons in de media en de tweede kamer. Dat kan een hond zelfs beter, roepen de leden. Je hoeft maar naar een paar van Samsons klassiekers te kijken – Wah, Gertje, wat is dat eigenlijk zo, een chocodril? – om te weten dat het waar is. Leuk hoor, die roddelbladen, voor bij de kapper of de afhaalchinees, maar een korreltje zout is op zijn plaats, zo blijkt eens te meer.

Wouter Bos wil er ondertussen niet van weten, samen met partijvoorzitter Lilianne Ploumen. “Zij doet een hondsmoeilijke baan in heel zware tijden,” schrijft Bos op zijn weblog. Reden temeer om de gepensioneerde televisiehond naar voren te schuiven.

Posted in: Nu nog actueler