Griep

Posted on 31 augustus 2009

0


Spannend hoor, zo’n pandemie. Nieuwe Influenza A (H1N1): je hoort er niks meer over, de laatste tijd, maar de folder van Ab Klink maakt het weer een beetje levend.

En het gaat werken hoor, let maar op. Als we ons allemaal aan de regels houden. En die regels zijn niet ingewikkeld: vóór het hoesten, niezen en neus snuiten de handen wassen met water en zeep, hoesten, niezen en neus snuiten in een papieren zakdoekje, de handen wassen met water en zeep, het zakdoekje direct weggooien, de handen wassen met water en zeep. De eigen ogen, neus en mond én die van anderen niet aanraken óf wassen met water en zeep. Regelmatig schoonmaken, uiteraard nadat men de handen heeft gewassen met water en zeep. Daarna de handen wassen. Rust nemen. Thuisblijven. De huisarts niet bellen en ook niet naar het spreekuur gaan. Geen handen geven (maar ze wél wassen), niet zoenen, met niemand praten, naar niemand luisteren, niet zwanger worden. Televisiekijken, naar de radio luisteren, de krant lezen, internetten. Als uw kind het krijgt: de handen wassen met water en zeep, het kind volledig isoleren, de handen wassen met water en zeep, na een week eens informeren hoe het gaat.

En het mooie is: het gaat ook werken als we ons niet aan de regels houden. Want ik zei het net al: je hoort niks meer over de Nieuwe Influenza A (H1N1). Er gaat af en toe iemand dood die het al had, maar dat is het wel zo’n beetje. Het is zachtjes overgewaaid, voor de kredietcrisis uit. Maar ondertussen heeft Ab Klink wel 34 miljoen vaccins gekocht die niet zijn getest omdat ze nog moeten worden uitgevonden. 700 miljoen euro heeft dat gekost.

Dus wat doet Ab Klink? Ab Klink denkt aan de voorlichtingsboekjes uit de jaren zestig van de BB (Bescherming Bevolking) over de dreiging van de atoombom, die destijds door Harry Mulisch ongeveer zo werden samengevat: als de kerkklokken luiden, dan valt de bom, dus dan ga je onder de tafel zitten. En als de bom eenmaal is gevallen, dan plak je er een pleister op. En Ab Klink denkt: ik moet ook een boekje! En ik noem het: Zo houden we grip op griep. Pakkend, toch?

Als het dan allemaal enorm is meegevallen met de Nieuwe Influenza A (H1N1), dan kan Ab Klink zeggen: dat komt door mijn boekje! Dat bijna niemand zich aan de regels heeft gehouden maakt niet uit. Dat er een paar kinderen zijn verhongerd en dat er hier en daar iemand is gestorven van eenzaamheid ook niet. Als er maar niemand meer zeurt over die 700 miljoen, want we weten het allemaal: voorkomen is beter dan genezen.

Het kan natuurlijk ook dat de Nieuwe Influenza A (H1N1) niet is overgewaaid maar in een hoekje op de loer ligt. Welnu: als je het krijgt, dan krijg je het ook als je je handen een keertje minder met water en zeep wast. We moeten er gewoon even doorheen.

Ik verheug me er nu al op.

Posted in: Nu nog actueler