Geweld

Posted on 6 juli 2006

0


Bejaarden molesteren snackbarmedewerker met stok, lees ik op nu.nl.

Twee mevrouwen op leeftijd, 82 en 73 jaar, hebben met hun wandelstokken een snackbarmedewerker in elkaar gemept en het interieur aan gort geslagen. Dit omdat hen de toegang tot het etablissement werd ontzegd nadat ze klanten en personeel hadden lastiggevallen.

Uitgescholden? Betast? Verleid? Beroofd? Dat vertelt het verhaal niet.

De uitdrukking die bij veel mensen opborrelt, luidt: “Het moet niet gekker worden.” Want bejaarden, die doen zoiets niet. En bejaarde vrouwen al helemáál niet: dat zijn immers bedaagde, brave, oude mensjes met breiwerkjes en bloemetjesjurken. Bejaarde vrouwen aaien kinderen over hun bolletjes, spreken schande over de jeugd van tegenwoordig, gaan naar de kerk en de bingo, zitten achter de geraniums. Bejaarden komen al helemaal niet in snackbars, laat staan dat ze de boel er kort en klein slaan.

Ik denk dan: hij zal het er wel naar gemaakt hebben, die snackbarmedewerker. Hij vond blijkbaar dat de mensjes zijn klanten lastigvielen met hun gerimpelde, enigszins onwelriekende aanwezigheid. De jurken vloekten met het behang, wellicht. En wat doe je dan, als weldenkend mens? Je gaat meppen, ja.

Bejaarden zijn namelijk ook mensen. Ik ga hier geen geweld goed zitten praten – dat doe ik alleen in de privésfeer, met name op verjaardagen – maar waarom is het voor een jongere of iemand van middelbare leeftijd ‘normaal’ om de handjes bruut te laten wapperen en mag iemand van boven de zeventig dat niet?

Het is misschien nieuws voor velen, maar de soort die we aso noemen heeft zich onder de soort die we bejaarden noemen begeven. Eigenlijk is de bejaarde gemeenschap een behoorlijk representatieve afspiegeling van de samenleving, alleen dan wat ouder. Daar zit dus van alles tussen. Het is altijd al zo geweest, maar erkenning is tot nog toe uitgebleven.

En die erkenning, daar moet voor gevochten worden. Het is een beetje als met bejaardenseks: dat wordt ook massaal ontkend. Waarom mogen opa en oma niet geil zijn? En hangouderen, dat is dan ook ineens weer raar. Laat lekker hangen, die ouderen, nu ze het nog kunnen. Nee, we zijn er nog lang niet met de bejaardenemancipatie. Hier is een essentiële rol weggelegd voor de ouderenpartij en omroep MAX. Oudjes hebben recht op hun eigen zinloze geweld!

Hierbij, vooruitlopend, een oproep: bejaarden van Nederland, kom op voor uw rechten. Bevindt u zich in een situatie waarin geweld gerechtvaardigd is? Geef hem van Jetje! Heeft u gewoon zin om iemand in elkaar te rammen omdat zijn kop u niet aanstaat? Gericht op de genitaliën, dat werkt het beste. Groepeer uzelf. Trek massaal de stad in, na de bingoavond. Gooi uw rollators door winkelruiten, laat argeloze voorbijgangers struikelen over uw wandelstokken en wals er nog even met uw looprekken overheen. Belaag de sterke arm met brandende breiwerken, verzet u tot het uiterste.

Dit alles uiteraard nadat u de winnaars van de bingo volledig in elkaar hebt getrapt, seksueel misbruikt en van de prijzen beroofd.

Bejaarden van Nederland, laat u niet negeren. Laat merken dat u er bent!

Posted in: Nu nog actueler